Petíció

"A kormányzat szüntesse meg az e-cigaretták irracionális és embertelen üldözését, és tekintsen az e-cigarettákra, mint a MEGOLDÁS eszközére a dohányzás visszaszorítása során"

A nikotint is tartalmazó elektromos cigaretta a dohányzás okozta mérhetetlen társadalmi terhek és egészségügyi károk csökkentésének stratégiai eszköze lehet az egészségpolitika számára.

A nikotinfüggés megszüntetésére irányuló egészségpolitika elégtelen a társadalmi léptékű nikotinfüggés hatékony csökkentésére, csupán a dohányzás és következményeinek meghatározott társadalmi szintjének mesterséges fenntartását eredményezi, amelyekkel Magyarország, európai- és világviszonylatban is, különösen terhelt.

A nikotin tartalmú e-cigaretták a dohánytermékeknél legalább 99%-kal biztonságosabban képesek a nikotinfüggő egyén szükségleteinek kielégítésére, másodlagos ártalmak nélkül, úgy, hogy a használók a segítségével nikotinfüggésüket is hatékonyan csökkenthetik. A nikotinos e-cigaretták robbanásszerű  terjedése és rendkívüli funkcionális hatékonysága sérti a dohányipar, a gyógyszeripar, orvostechnikai ipar gazdasági érdekeit, továbbá, az egészségipar ortodox egészségügyi paradigmához fűződő személyi, intézményi-infrastrukturális és egzisztenciális érdekeit, melyek védelmét politikai eszközökkel és befolyással is aktívan védelmezi.

A „népegészségügyi” politika asztalán az érdekek képviseletének egyensúlya eltolódott, az ipari, gazdasági érdekek előnyére és az emberek élethez, egészséges környezethez fűződő alapvető jogainak kárára. A hazai egészségpolitikai intézkedések kizárólag a nikotin függés – társadalmi léptékekben hatástalan- csökkentésére, és nem a kárcsökkentésre irányulnak: a „denormalizálás” mítoszából táplálkozó akciókra, a nem dohányzók védelmére és a gyenge hatásfokú, jellegzetesen az egészségügyi  intézményrendszeren belül működő, leszoktató programok támogatására szorítkoznak, miközben a függőségtől megszabadulni nem képes vagy nem akaró kétmillió dohányos számára az e-cigaretták elérhetőségét -akár hatalmi visszaélésekkel, hatáskör túllépésekkel is- korlátozzák.

Nemzetpolitikai, különösen egészségpolitikai felelősség a nikotinos e-cigaretták üldözésének mielőbbi felszámolása, és hatékony e-cigaretta szabályozás megalkotásával kell biztosítani a felnőtt, dohányzó lakosságnak a biztonságos hazai beszerzést.

Jogrendszerünk bizonyítottan súlyosan egészségkárosító, népbetegségeket kiváltó és fenntartó anyagok ezreinek felhasználását és forgalmazását engedélyezi külön jogszabályokban. Egyebek mellett az alkohol üzletág, a kozmetikai ipar és különösképpen a dohányipar számára. Miközben a dohánytermékek gyártásához az e-cigaretták töltőfolyadékának valamennyi összetevője felhasználható (beleértve a propilénglikolt, a glicerint és az aroma anyagokat is), eközben, az eljáró
hatóságok és politikai szereplők, pusztán a nikotin tartalomra hivatkozva üldözik az e-cigarettát mint nem engedélyezett gyógyszer terméket.

Az e-cigaretta semmiféle kritérium alapján nem gyógyszer. Sem jogi, sem farmakológiai elvek vagy szabályok nem támasztják alá a gyógyszer-értelmezést. Ugyanakkor, bírósági határozat állapítja meg az ilyen értelmezés alkotmánysértő voltát, mivel az szembe megy a -ma már rendkívül jól argumantált és kutatott- szakmai, tudományos érvek mellett, a józan ésszel és a közjó érdekeivel is. Azaz, irracionális, embertelen és erkölcstelen!

Egy racionális, humánus és az e-cigarettára, mint a dohányzás probléma megoldását segítő eszközre tekintő szabályozás mielőbbi elkészítését indokolja a mintegy 150.000 magyar e-cigaretta fogyasztó egyre növekvő elégedetlensége, valamint a kármegelőzés sürgető igénye: naponta 70 ember hal bele a dohányzásba, naponta mintegy 200 millió forint társadalmi anyagi deficit keletkezik, folyamatosan fejlődik, terjed és beékelődik a fekete gyártás és kereskedelem, tönkremegy egy vállalkozói csoport, adóbevételektől esik el az ország és munkahelyek vesznek el.

Magyarországot jogalkotási kötelezettség terheli az ügyben.

Az Európai Parlament 2014. február 26-án tartotta végszavazását a tagállamoknak a dohánytermékek és kapcsolódó termékek gyártására, kiszerelésére és értékesítésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezései közelítéséről szóló irányelvrő, amely 2014 május 16. napjával hatályba is lépett! Ettől a naptól kezdve, a direktíva honosításáról minden tagállamnak gondoskodnia kell!

KÖVETELJÜK, hogy a honosítás során a direktíva szellemében járjanak el, az alábbiak szerint::

1. Segítsék elő a  az áruk szabad mozgásának és a szolgáltatásnyújtás szabadságát és a piaci verseny torzulásának csökkentését,

2. Az elektromos cigaretta nem gyógyszer és nem dohánytermék, hanem fogyasztási cikk. Gyógyszer szabályozás alá kizárólag azok az e-cigaretták és utántöltők vonhatók, amelyeket gyógyászati céllal gyártanak vagy hoznak forgalomba, amelyeket gyógyászati termékként hirdetnek, vagy amelyek egyébként gyógyszerrendészeti engedéllyel rendelkeznek.

3. Eldobható és utántölthető eszközök egyaránt forgalomba hozhatók, a direktívában felsorolt technikai és műszaki paraméterekkel.

KÖVETELJÜK, hogy a jogalkotás folyamatába vonják be a hazai e-cigaretta ipar képviselőit és a fogyasztók szervezeteit, mozgalmainak képviselőit!

Dr Zentai István

Elektromos Cigaretta Platform

Polgári Egészségvédő Mozgalom

Az új súgó és információs rendszer egészen új megközelítésben kerül kialakításra. Az egyes súgó címek három féle megközelítésben készülnek el:

  1. Felhasználói, rövidített változatban, amely a webáruház egyes pontjaiba linkelt gyorssegítség ikonon keresztül, helyérzékeny tartalommal lesz elérhető, célja a webáruház látogatóinak minél tömörebb és átláhatóbb informálása.
  2. Bővebb, olvasmányosabb leírás, a téma iránt érdeklődőknek.
  3. Webfejlesztői dokumentációs leírás amely kizárólag a webáruházat továbbfejlesztés - értékesítés céljából, Developer licensszel megvárásolt Ügyfeleink számára lesz elérhető.

2011.08.11 Nagy István