Amit tudni érdemes az ecigiről

eCigidepo információi az elektromos cigaretáról!


Miben különböznek az elektronikus cigaretta összetevői a hagyományos dohánytermékektől?

A patronban lévő összetevők száma és a dohányzás során fellépő hatásuk eltér a hagyományos cigarettában és szivarban lévőknél, és azoknál szinte összehasonlíthatatlanul biztonságosabb. 
Az e-cigaretta patronja kizárólag vizet, propilén glikolt, nikotint, a dohányaromát utánzó illatanyagot és az összetevőket szuszpenzáló membránt tartalmaz. Ezek közül az összetevők közül egyetlenegyet sem tekintenek rákkeltőnek. Az ismeretek szerint a nikotint bizonyos terápiás eljárások során is alkalmazzák és a természetben megtalálható a zöld paprikában (kaliforniai)/borsban, a paradicsomban, a padlizsánban és a burgonyában. A cigaretták és a szivarok, azonban, rendszerint dohányt, több száz adalékanyagot, nikotint, ragasztót és papírt tartalmaznak, melyek az égésük során az emberi szervezet csaknem minden egyes szervére káros hatást gyakorolnak, és rákot, valamint keringési és légzőszervi megbetegedéseket okoznak.
        Az elektromos cigaretták példátlan hatékonysága mellett állt ki a New York Times a közelmúltban megjelent cikkében. 
Az írás több kutatási eredményt is bemutat, melyek igazolják, hogy az elektromos cigaretta egészségügyi kockázata eltörpül a hagyományos cigarettához képest és cáfolják az e-cigaretták ártalmásságát vélelmező állításokat. 
A cikk nemcsak az elektromos cigaretták nagy népszerűségére koncentrál, hanem megpróbálja felderíteni azok ellenzőinek lehetséges forrását. Az FDA számos intézkedést próbált foganatosítani az ellen, hogy az elektromos cigaretták széleskörben elterjedjenek. Eközben számos hitelesnek tekinthető intézmény mint pl. Boston University School of Public Health, American Association of Public Health Physicians, American Council on Science and Health and the Royal College of Physicians in Britain mindtámogatják az elektromos cigaretták használatát.
         Dr. Siegel, a Boston University of Public Health professzora a következőket mondta, “Döbbenetes számomra a dohányzásellenes csoportok negatív hozzáállása az e-cigarettához. Nincs értelme az 
e-cigarettákban található egyes anyagok csekély mennyiségének elméleti ártalmasságáról vitázni, amikor a dohányzás hagyományos formája köztudottan halálos: a hagyományos cigaretták több ezer vegyületet tartalmaznak, ideértve több tucat rákkeltő és több száz mérgező anyagot”. 
Az angol Royal College of Physicians pedig egyenesen irracionálisnak és immorálisnak nyilvánított minden olyan jogalkotást, mely a biztonságos nikotin-beviteli eszközök elterjedését akadályozza.
          Az elektronikus cigaretta és a benne használatos patron toxikológiai hatásairól 2006-ban a Graz-i Karl Franzens (orvostudományi) Egyetem professzora, Dr Bernd Mayer készített tanulmányt. E tanulmány összegzésében a következő megállapításokat teszi :
“Csakúgy mint más nikotin helyettesítő készítmények esetében, az elektromos cigaretta toxicitása a nikotin hatásaira korlátozódik. Mivel itt semmilyen égési folyamat nem játszódik le, ezért használata során mentesülünk a dohányfüstben jelenlévő mérgező és legfőképpen rákkeltő anyagoktól. Ezért az egészségügyi kockázat lényegesen alacsonyabb, mint a dohánytermékek fogyasztása esetében. A nikotintartalomtól eltekintve az elektromos cigaretta toxikológiailag ártalmatlannak tekinthető.
Graz, 2006 március 6. O. Univ.-Prof. Dr. Bernd Mayer

2008-ban a Health New Zealand az elektromos cigarettát feltaláló Ruyan cég készülékét és patronját vizsgálta.
"Összefoglalás
Cél: 
E jelentés célja, hogy segítse a jogalkotókat megítélni a Ruyan® e-cigaretta és patronja biztonságosságát és engedélyezésének várható hasznát és kockázatát. 
Eredmény: 
A Ruyan® e-cigarettát a dohányzás biztonságos alternativájaként tervezték. Az elvégzett tesztek ezt megerősítik, nagyon biztonságosnak tekinthető a cigarettához képest és abszolút értelemben is biztonságosminden általunk végzett tesztben. "
A vizsgálat - a folyadék összetételén túl - kiterjedt az e-cigarettázó által kifújt gőzpára vizsgálatára is. Megállapítja, hogy a kifújt pára teljesen ártalmatlan, semmilyen káros anyagot nem tartalmaz.
           Ennek ellenére a jogalkotók részéről komoly támadások érik az elektromos cigarettát. 2009-ben az amerikai FDA vizsgálta több márka patronját és termék teljes betiltását szorgalmazta. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a vizsgált patronokban a vizsgálat káros anyagok jelenlétét mutatta ki. Azt elfelejtette hozzátenni, hogy a kérdéses anyagok nyomelemekben fordultak csak elő, olyan kis mennyiségben, ami emberi az egészségre nézve teljesen elhanyagolható,  és megegyezik az egyéb nikotintartalmú - az FDA által egyébként jóváhagyott - rágókban és tapaszokban mért mennyiséggel.
Végül az FDA 2010-ben pert vesztett az elektromos cigaretta forgalmazók ellen, a szövetségi bíróság első és másodfokon is kimondta, hogy az e-cigaretta nem tekinthető gyógyszernek.
          Az elektromos cigaretták már több, mint 4 éve a piacra kerültek, és semmilyen jel, adat vagy tapasztalat nincs arra nézve, hogy bárkinek az egészségét is károsította volna e termék, sem arra hogy e termék miatt fiatalkorú, vagy eddig nem-dohányzó vált volna nikotinfüggővé.

 

Tények, és tévhitek a médiából.

Felrobbanhat-e az elektromos cigaretta?
2012. február 16-án járta be a hazai sajtót a hír, minden nagyobb hírportál foglalkozott az üggyel, miszerint egy amerikai férfi szájában felrobbant egy elektromos cigaretta. Azóta minden cikkben és tv műsorban megemlítik ezt a történetet, elhallgatva azt a tényt, amely az eredeti angol nyelvű hírekből kiderül: a nyomozás megállapította, hogy a felrobbant készülék nem egy szaküzletből vagy internetről beszerezhető gyári akkumulátor volt, hanem egy házilag barkácsolt eszköz.
Kétségkívűl, minden elektromos eszközre érvényes, hogy elromolhat és problémát okozhat, de ha a világszerte tudomásunk szerint többmillió eladott készüléket vetjük össze azzal az egy házilag barkácsolttal, ami felrobbant, akkor láthatjuk, hogy az arány elenyésző.

Veszélyes, mert halálos adag nikotint tartalmaz:
El szokott még hangozni, hogy azért is veszélyes az e-cigaretta, mert egy feltöltött patronban egyből halálos mennyiségű nikotin is lehet. Fizikailag valóban elférne benne, de rendeltetésszerű használat és a forgalomban lévő e-liquidek használata esetén nem okozhat gondot, mivel a legerősebb kapható folyadék esetén is általában 3 patron teljes tartalmát kellene kiinnunk, hogy a szervezetünkbe jusson a halálos dózisnak számító 60mg. Az e-cigarettát azonban nem így használjuk, rágyújtásonként 10-15 slukkot szippantunk belőle, így egy-egy rágyújtás alkalmával 0-1mg nikotint juttatunk a szervezetünkbe, pont annyit mint egy normál cigarettával.
Tehát semmiképp nem szabad meginni vagy másként használni, mint az előírás, kizárólag patronok töltésére használjuk és adagoljuk, mely patronok darabonként kb. 1ml folyadékot vesznek fel, ami így teljesen szabályozható. Gyermekektől elzárva tartjuk, ugyanúgy, mint pl. a hypo-t, vagy más mosószert, és ugyanúgy csak rendeltetés szerűen használjuk.

 

Illegális az elektromos cigaretta forgalmazása?
 Jelenleg még törvény, vagy jogszabály nem született a betiltására (egyedül a nikotin tartalmú eliquid forgalmazása nem engedélyezet egy 2012 novemberi rendelet alapján), 4 éve próbálnak meg fogást találni rajta, de ez idáig még nem sikerült. A termékek rendelkeznek minden uniós tanúsítvánnyal, itthon külön engedélyekre akkor van szükség egy termék esetében, ha azt a hivatalok írásban szabályozzák és kérik mellé, de ez eddig az ecigi esetében nem történt meg. A terméket nagyon erős lobbi támadja évek óta, ez teljesen nyilvánvalóan érezhető, sorra jelennek meg a hatásvadász cikkek a médiában, de nem közlik azt a tény, hogy a termék 2006.-os kifejlesztése óta nem ismert olyan eset, amikor valakinek baja lett volna tőle, kivéve az ominózus esetet, amikor felrobbant egy házilag barkácsolt készülék nemrég. Viszont azt nem említik meg, hogy az internetes fórumokon ezerszámra olvashatóak az elégedett felhasználók véleményei.

Gyógyszernek minősül a nikotin miatt?
Az elektromos cigi egy párologtató eszköz, melyet már sok esetben folyadék nélkül, üres patronokkal értékesítenek a forgalmazók.. A folyadékot amit a vásárló elpárologtat, megválaszthatja, akár nikotin mentesben is, így az elektromos cigaretta önmagában nem lehet gyógyszer és tiltva sem lehet, hiszen egy elektromos készülékről beszélünk...
A folyadék kiválasztásában, nyílván hamarosan segíteni fognak a hivatalok a törvényekkel, de amíg nincs szabályozás, addig a vásárlók válasszanak megbízható helyről és körülmények közt előállított folyadékot.
Több újságíró a 2005. évi XCV. törvény-re hivatkozva kijelentette, hogy be van tíltva az e-cigaretta, mert a hatályos törvények kimondják, hogy minden vegyület ami nikotint tartalmaz, az gyógyszernek minősül, ezért csak gyógyszerészeti engedélyekkel és körülmények közt lehet forgalmazni...
Nos; ezt a törvényt mi most ide linkeljük Önnek...
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500095.TV 
és egyértelműen látható, hogy itt konkrétan nikotinról szó sincs.... A törvény így szól...
gyógyszernek minősűl: bármely anyag vagy azok keveréke, amelyet emberi betegségek megelőzésére vagy kezelésére állítanak elő vagy azok az anyagok vagy keverékei, amelyek farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatások kiváltása révén az ember valamely élettani funkciójának helyreállítása, javítása vagy módosítása, illetve az orvosi diagnózis felállítása érdekében alkalmazható;
Ez alapján a jogszabály alapján nem lehet egyértelműen kimondani, hogy az elektromos cigaretta gyógyszer, ennyi erővel rengeteg vény nélkül kapható termék gyógyszer lenne.

Káros a folyadékok alapanyaga ?
A WHO nem ismeri el, olvashattuk több cikkben is... A WHO sajnos nem ismeri a Japán és Amerikai klinikai vizsgálatokat, melyet olyan egyetemek végeztek el és publikáltak, mint azt itt alább olvashatja...
http://elektromos-cigaretta.com/index.php?e-cigi=karos_az_ecigi 
A folyadékok tartalmát tekintve, sem a PG (propilen glicol), sem a VG (vegetable glicerol) alkotóelemek nem tartalmaznak toxikus anyagokat a vizsgálatok alapján, de legalábbis a valódi cigarettához képest elenyészően kevés a káros anyag tartalmuk...
Természetesen ha a hegyi levegővel hasonlítjuk össze, akkor biztosan egészségtelenebb, de ha az igazi cigarettával…..

Félrevezető, hogy le tud szoktatni.
A terméket azzal is támadják, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy képes lenne bárkit is leszoktatni a dohányzásról. Ennek ellent mond az, hogy az internetes fórumok tanúsága szerint több ezer embernek segített leszokni, és rengetegen dicsérik. Természetesen nem is mindenki leszokási szándékkal használja, sokan csak egy alternatív dohányzási forma miatt, de ha józan ésszel megvizsgáljuk a termék működését, láthatjuk, hogy kizárt, hogy a megfelelő akaraterő, és elszántság mellett ne tudna valamilyen mértékben segíteni a leszokásban, de nyilván ez egyénfüggő, hogy mennyire.